13 stycznia 2012

Aromatyczna oliwa

Domowy sposób na ulubioną oliwę...

Doskonałą do dressingów i vinegretów ...

W ulubionej karafce lub butelce umieścić ulubione dodatki i zioła np czosnek, ostra papryczka, ziarna pieprzu czarnego i kolorowego, rozmaryn, liść laurowy itp. następnie zalać ulubioną oliwą extra vergine lub też inną ulubioną ... Zakorkować i odstawić najlepiej w ciemne miejsce.

Oliwa po pewnym czasie nabierze odpowiedniego aromatu dla zastosowanych dodatków...


Taka flaszeczka lub karafka pięknie zdobi kuchnię i cieszy oczka... a jeszcze bardziej podniebienie :-)

To kolejny specjał z rodzaju tych domowych, zrobionych wedle własnych gustów i upodobań...

Zapewe jeszcze pokuszę się o aromatyzowany ocet podobnie jak u Asi...

Tylko ładnych flaszeczek potrzebuję...:-)


Może jutro pochwalę się moimi scrapkowymi zdobyczami:-) Prześliczne papiery przyniósł mi listonosz i kurier...ach muszę się najpierw nacieszyć nim zdecyduję się pociąć....

Dobrej nocki i bardzo dziękuję za miłe komenciki!

7 komentarzy:

  1. Super pomysl,ja najbardziej lubie oliwe aromatyzowana czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię aromatyzowaną oliwę, a nawet olej. Dobrze smakuje i ładnie wygląda na kuchennym blacie.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście pyszna jest taka oliwa. wystarcza sama w sobie jako dodatek do sałatek.
    Twoja wygląda kolorowo i apetycznie.
    pozdrawiamy gorąco wraz z Emilią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam

    Posciel na Pchlim Targu przechodzi do Ciebie.Musze zrezygnowac:( jest duzo za duza wymiarami,Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robię taka oliwę :) Hmm, chociaz właściwie to dawno nie robiłam ,dzięki za przypomnienie :)
    Wygląda rzeczywiście pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż chciałoby się zrobić sałatkę z takim pysznym dodatkiem. Skorzystam z Twojego pomysłu i też zrobię sobie taką oliwę. Nie dość, że na pewno jest pyszna, to wygląda doskonale. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło i dziękuję za obecność:-)