Zawitali do nas mili goście ze Lwowa.
Przywieźli ze sobą tradycyjne gliniane czarki, w których podaje się się ukraiński przysmak mięsno - warzywny zwany chanachi (wym. czanachi lub czanachy).
To coś w rodzaju zapiekanki lub gęstej zupy stanowiącej samodzielne danie.
Wspólne gotowanie zbliża ludzi, także humor dopisywał a jedzenie, na które trzeba było poczekać ok. 2 h było wyśmienite!
Czanachi przepis ze zdjęciami krok po kroku tutaj
nasz przepis nieco modyfikowany:
1 kg karkówki- pokrojona jak na gulasz
4 cebule w piórka
3 marchewki w plasterki
6 ziemniaków w kostkę
2 puszki czerwonej fasoli
główka czosnku wyciśnięta
przecier pomidorowy
2 łyżki mąki pszenej
ziele angielskie
liście laurowe
sól pieprz
papryka czerwona w proszku
majeranek
oliwa
natka pietruszki
gliniane czarki z pokrywkami do zapiekania i podania
Ziemniaczki podsmażamy na oliwie, podlewamy nieco wodą i dusimy do miękkości.
Mięso podsmażamy na oliwie, posypujemy mąką, obtaczamy, dodajemy cebulkę, smazymy, dodajemy marchew, przecier pomidorowy, przyprawy, podlewamy wodą (by przykryła mięso i warzywa) i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Do czarek nakładamy ziemniaczki, fasolę czerwoną oraz mięso z warzywami. Wyciskamy na wierzch po ząbku czosnku, posypujemy natką pietruszki.
Zamykamy czarki i zapiekamy kilka minut w piecyku.
Potrawa musi być podawana gorąca. Można też pod koniec zapiekania otworzyć czarki i posypać startym serem (twardym).
Pyyyycha!
Czarki zostały u mnie jako podarunek i na pewno wykorzystam je jeszcze nie raz, może nie tylko do podawania czanachi.
Pozdrawiam ciepło!
Sabik
Ciekawe kulinarne doświadczenie, potrawa z czanachi świetna , jak miło poczytać o wspólnym gotowaniu z miłymi gośćmi.
OdpowiedzUsuń