19 czerwca 2012

Razowe podpłomyki

To propozycje kulinarna na lekką kolację...


Robi się je expresowo, dzieci lubią a wersji podania i dodatków mogą być tysiące... od tych podanych na słodko do bardziej wytrawnych...



Ciasto na podpłomyki:

3 rodzaje mąki:
-pszenna (biała lub razowa)
-kukurydziana (można pominąć)
-żytnia (razowa np ty 2000)

Proporcje mogą być różne, ja zrobiłam 1x1x1

Dodajemy tylko wodę (plus nieco oleju dla uelastycznienia) i wyrabiamy zwarte ciasto, tak by dało się dzielić na kawałki wielkości mandarynki i wałkkować na cieniutkie placki.



Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni.


Podpłomyczki słabo rosną i nie bąblują tak jak ich wersja pszenna...

Dodatek żytniej mąki spowodowany został nadmiarem jaki mam w spiżarce... kiedyś poprosiłam o razową mąkę i zamiast pszennej razówki do chleba mam zapas żytniej:-)

Placuszki są alternatywą dla naleśników i moje dzieciaki spałaszowały je z dżemem malinowym...



Dla mnie podpłomyki mogą być podane np z guacamole, tzazikami, pomidorami, oliwkami, serem pleśniowym, sałatką- są bazą do wielu przekąsek:-)

A tu moja pierworodna latorośl na swoim pierwszym poważnym rowerze :-)



Kibicowaliśmy naszym- a jakże!

Pozdrawiam Was gorrrrącooooo!!!!

uffff, żar się leje z nieba...

5 komentarzy:

  1. ale mnie zaintrygowałaś tym daniem.
    muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm, hmmm, jak razowy, to idzie spróbować i przeze mnie ;)), my obecnie robimy pizze z razowej mąki, też dobra, więc i z Twojego przepisu skorzystam :)), a warzywniaczek masz spoko ! mój to pikuś , malutki i marniutki w tym roku, bo jakoś tak wyszło, tylko zioła pomidory i papryka:)
    buźka !

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko, sprawnie i smacznie.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem tyle:
    mniam!
    Skusiłaś mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry pomysł , lubię szybkie i razowe przekąski.
    Poważny kibic.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło i dziękuję za obecność:-)