7 kwietnia 2011

Drożdżowe kołacze

Chyba wznowię intensywniejsze pieczenie...przed rokiem piekłam codziennie bułeczki, chlebki, chałki, rogaliki:-) Oczywiście za sprawą Liski i Pracowni Wypieków.

To ciasto drożdżowe z powodzeniem nadaje się na drożdżowe bułeczki z wypełnieniem :-)
Skąd przepis naprawdę nie pamiętam...
Ja piekę z tego ciasta kołacze z serem.

Kołacze pięknie rosną w piekarniku i taki jeden placuszek serowy z dodatkami wystarczy za drugie śniadanie.

Ciasto:
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
40 g cukru
2 jajka
50 g masła
1 szklanka mleka
szczypta soli

Nadzienie:
400 g białego sera
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego

Do posmarowania: roztrzepane jajko

Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki zmiksować.

Z ciasta formować placki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować warstwą masy serowej (zostawiając trochę brzegu:-), ułożyć na niej kandyzowane wiśnie lub np. kosteczki papai. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.



Kołacze posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. i piec 15-20 minut.


Smacznego i dobranoc!

3 komentarze:

  1. Super pomysł, przy najbliższej okazji wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wygląda ,aż ślinka cieknie ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dobrze,że zawsze mogą tu zerknąć , idę nastawiać zaczyn , na wieczór będą bułeczki(kołacze)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło i dziękuję za obecność:-)