Kilka dni temu trafiłam na MakeItandLoveIt na recyklingowanie swetrów i ich przeróbki na dziewczęce sukienki :-)
Wyszperałam swoje stare ulubione swetry i już kombinuję jak je ładnie poprzerabiać i mojej córci sprawićjesienno zimowe kreacje ;-))
Może będzie sukienka, spódniczka albo ciepłe getry z rękawów...:-)
A wracając do moich dyniowych poczynań to wyczarowałam łasuchom dżem dyniowo-jabłkowy.
1kg dyni
1/2 kg jabłek
1/2 kg cukru
cynamon
Kroimy w kostkę warzywo i owoce :-) Wrzucamy do garnka i prażymy podlewając początkowo 1 łyżką wody. Smażyłam pod przykryciem do miękkości a następnie dodałam cukier i już smażyłam bez przykrycia do odparowania i zagęszczenia.
Dżemik też poleci na Festiwal :-)
Zajadamy z kromeczką chlebka mlecznego własnej produkcji choć z automatu :-)
Niektóre łasuchy jak mój syn mimo wszystko wolą "mutellę" niż dżemik...
Przepis na chlebek mleczny:
330 ml mleka
550 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
5 łyżek cukru
2 łyżki oliwy
Wszystkie składniki wrzucić do miski pojemnika automatu i piec na programie podstawowym (3 razy wyrabianie). U mnie piekł się 3h20min. Chelebek wyrasta nad podziw, jest delikatny i puszysty- do dżemiku w sam raz.
U mnie pada, jest buro i ponuro więc życzę Wam dużo słonka w uśmiechach Waszych Pociech i zwierzaczków!!
Pozdrawiam
Sabik
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Tytułowy wózek to ulubiony gadżet ogrodowy mojego najmłodszego synka. Zakupiony w stanie surowym na "aleokazjach". Do najsolidn...
-
Witajcie! Wyskrapowałam notesik ...a właściwie ZAPIŚNIK:-) Papierki całkiem świeżutkie , a notesik w efekcie zamierzonym jest PODNISZC...
mniam od dawna sie szykuje an dynie
OdpowiedzUsuńdzem musi byc pyszny;)))a sweterki cikawe jak wyjdą po recyklingu;)))ja wlasnie skonczylam klasc przeciery pomidorowe;))pozdrawiam cieplo;)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku tego dżemu. Dynie w domu już czekają na obróbkę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Karina :)
Dzem dyniowy od dawna mnie kusi, teraz ten Twoj przepis bedzie kusil,musze tego sprobowac.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Znowu ciekawy przepis ,musze wypróbować.
OdpowiedzUsuń