24 czerwca 2011

Ciasto z wiśniami

Zróbcie je koniecznie... znika ekspresowo:-)

To jedno z moich ulubionych sezonowych i szybkich ciast.

Wiśnie dziś rwałam w deszczu na działce sąsiadki... taka mała granda, ale za pozwoleniem oczywiście:-) Maleńkie wisienki umyte deszczówką, ekologiczne, pyszne...


Sezonowe ciasto z wiśniami


3 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
5 łyżek oliwy

wisnie lub inne sezonowe



Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i nadal ubijać na puch. Wlać 5 łyżek oliwy i przesiać mąkę. Wszystko szybko zmiksować do połączenia składników.

Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i ułożyć wiśnie- wydrylowane i oprószone mąką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do suchego patyczka, ok. 45 minut.

Wyjąć ostudzić, posypać cukrem pudrem i zajadać! Ja lubię jeszcze ciepłe:-)


Mniamm, smacznego!!


A teraz jeszcze coś...

Świeżo pozyskany surowiec na nalewkę, ale to w następnym poście:-)



Pozdrawiam wakacyjnie!!!

6 komentarzy:

  1. Piec bardzo lubię,chociaż teraz nie mam za bardzo dla kogo,ale przepis wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ bym chciała zjeść takie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Eli-upiecz dla siebie:-)
    Agea- przykro mi, to już pochłonięte, ale zapraszam na kolejne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sabik najśmieszniejsze jest to,że ja bardzo lubię piec,ale zjadać już niekoniecznie heheh.

    OdpowiedzUsuń
  5. Melduję,że upiekłam,jutro się pochwalę na blogu.Tylko mam pytanko,czy nie dodajesz proszku do pieczenia? Upiekłam je na piknik,całe poszło w mgnieniu oka.Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  6. Eli- Cieszę się, że posmakowało:-) Ja nie daję proszku, ale to kwestia tego czy lubisz bardzo wyrośnięte..:-) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło i dziękuję za obecność:-)