5 czerwca 2011

Babeczki- czas na babeczki...

z truskawkami oczywiście!

Przepis na kruche miseczki zaczerpnęłam z kwestii smaku.


Krem to wariacja z serkiem waniliowym.

Ciasto (przep. z Kwestia Smaku)

• 250 g mąki
• 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
• szczypta soli
• 3 łyżki cukru pudru
• 1 jajko
• 1 łyżka zimnego mleka


Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Wlać mleko i delikatnie połączyć z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 190℃. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek na grubość 3 - 4 mm. Wyciąć kółka większe niż średnica foremek. Ciastem wyłożyć foremki, bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta [babeczki wyszły mi wtedy za niskie.., kolejną partię zostawiłam z brzegiem ponad foremką- przyp.Sabik]. Widelcem podziurkować spód. Piec przez około 20 - 25 minut na złoty kolor, ostudzić [moje piekły się 15 minut].

Krem waniliowy- moja wariacja

dwa serki homo waniliowe
pół kostki masełka
cukier puder
cukier wanilinowy lub jeszcze lepiej cukier z prawdziwą wanilią

Utrzeć masło z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodawać stopniowo po łyżce serka homo cały czas ucierając... Gotowy krem schłodzić by stężał.

Wypełniamy babeczki kremem, obsypujemy świeżymi, pociętymi na cząstki truskawkami.



Mniam, smacznego!!




Pozdrawiam weekendowo i dziękuję za wszystkie przemiłe komentarze!!!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam babeczki:),ale brakuje mi cierpliwosci do wyklejania foremek nietety:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja uwielbiam takie babeczki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę do Ciebie przychodzić i oglądać tych wszystko pyszności,zaraz zaślinię laptopa.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło i dziękuję za obecność:-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

odwiedzają mnie...

masz chwilkę na reklamę? kliknij :-)

klikamy reklamy...