z truskawkami oczywiście!
Przepis na kruche miseczki zaczerpnęłam z kwestii smaku.
Krem to wariacja z serkiem waniliowym.
Ciasto (przep. z Kwestia Smaku)
• 250 g mąki
• 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
• szczypta soli
• 3 łyżki cukru pudru
• 1 jajko
• 1 łyżka zimnego mleka
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Wlać mleko i delikatnie połączyć z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 190℃. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek na grubość 3 - 4 mm. Wyciąć kółka większe niż średnica foremek. Ciastem wyłożyć foremki, bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta [babeczki wyszły mi wtedy za niskie.., kolejną partię zostawiłam z brzegiem ponad foremką- przyp.Sabik]. Widelcem podziurkować spód. Piec przez około 20 - 25 minut na złoty kolor, ostudzić [moje piekły się 15 minut].
Krem waniliowy- moja wariacja
dwa serki homo waniliowe
pół kostki masełka
cukier puder
cukier wanilinowy lub jeszcze lepiej cukier z prawdziwą wanilią
Utrzeć masło z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodawać stopniowo po łyżce serka homo cały czas ucierając... Gotowy krem schłodzić by stężał.
Wypełniamy babeczki kremem, obsypujemy świeżymi, pociętymi na cząstki truskawkami.
Mniam, smacznego!!
Pozdrawiam weekendowo i dziękuję za wszystkie przemiłe komentarze!!!
Uwielbiam babeczki:),ale brakuje mi cierpliwosci do wyklejania foremek nietety:(
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie babeczki ! :)
OdpowiedzUsuńNie mogę do Ciebie przychodzić i oglądać tych wszystko pyszności,zaraz zaślinię laptopa.
OdpowiedzUsuń