28 października 2011

Jaglane burgery mięsno-warzywne

Powitanko!

Ja oczywiście kuchennie dziś bo szyciowo i robótkowo to nie ma szans... ano pochłania mnie czarna dziura czasu..tzn raczej jego braku...

A kulinarnie kształcić się trzeba by podniebienia zaspokajać... ponoć człowiek uczy się całe swoje życie a i tak umiera głupi... nie bierzcie do siebie ;-)

Żywieniowo kształcona jestem a zapomniałam o dobrodziejstwach pewnej kaszy... Zwykłe niezwykłe proso a z niego jagły i kasza jaglana... Dobroczynna i prozdrowotna- odśluzowuje organizm... doskonała na jesienne przeziębienia, katary i "zawalone" zatoki. Przypomniał mi o niej Jożin z Krakowa :-)

Proponuję ją w formie burgerów czy po polsku kotlecików z mięsem mielonym i warzywami:-)
Podałam je z sosem z cukini.



BURGERY JAGLANE mięsno-warzywne

1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 cebula, pokrojona i zeszklona na oliwie
2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
300 g mięsa mielonego
1 duża marchew starta na drobnych oczkach
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sproszkowany imbir, sproszkowana papryka czerwona
garść świeżego koperku


Kaszę ugotować w szklance wody z solą.
Ostudzoną kaszę wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić na jednolitą masę.


Formować niewielkie kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na oliwie lub piec w piekarniku.




SOS Z CUKINII

Jedną cukinię, pokroić w cząstki, posolić, opruszyć mąką. Na patelni zeszklić cebulę, dorzucić cukinię, chwilę smażyć, następnie podlać wodą i dusić do miękkości.
Doprawić ulubionymi ziołami- u mnie bazylia.
Zmiksować i polać burgery.

Polecam- pożywne, smaczne i zdrowe!


Sabik

2 komentarze:

  1. Dobry pomył, coś w moim stylu więc na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaglane burgery wydają się być baaardzo dobre! Dziękuję Ci za pomysł, skorzystam z niego już w poniedziałek;) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło i dziękuję za obecność:-)