23 października 2011

Pieczone pierożki gryczano-dyniowe

Bea ogłosiła Festiwal Dyni!




Pierwsze dyniowe dokonania mam już za sobą...klik

Dynia to fenomenalne warzywo- o jego bogactwie odżywczym można wiele czytać...

Przepiękne, dekoracyjne i jakże odżywcze!!


Ma swoich zwolenników w kuchni- a ja do nich dołączam!

Spójrzcie jakie odmiany ma w swoich zapasach Bea- warto poczytać i docenić mnogość odmian gatunku Cucurbita maxima...

Z dyni można wyczarować baardzo wiele, to tylko i aż nasza nieograniczona inwencja kulinarna:-)

U mnie dziś pieczone pierożki z nadzieniem z kaszy gryczanej i dyni

CIASTO takie jak na galette np z przepisu u Liski
1 1/4 szklanki mąki, schłodzonej w lodówce przez 30 minut
1/4 łyżeczki soli
8 łyżek (ok. 120 g) zimnego masła, pokrojonego w kostkę i schłodzonego
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 szkl. lodowatej wody

Ciasto: W dużej misce połączyć mąkę z solą. Dodać kawałeczki masła i blenderem (lub ręcznie) zagnieść do czasu, aż utworzą się grudki. W małej miseczce ubić śmietanę, sok i wodę i dodać do miski z grudkami masła i mąki.
Palcami lub drewnianą łyżką wmieszać mokre składniki i zagnieść ciasto - nie należy go zagniatać zbyt długo. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 h.

FARSZ:
szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
szklanka starej surowej dyni
1 cebula
1 jajko
przyprawy- papryka, oregano, tymianek, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon - tak jak lubicie

Kaszę ugotować w wodzie z solą i łyżką oliwy, dynię zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić. Cebulkę zeszklić na oliwie lub maśle, dorzucić dyniowe wiórki i podlać łyżką wody- dusić do miękkości. Kaszę gryczaną lekko zmiksować na gładszą masę (można tego nie robić). Masę gryczaną połączyć z duszoną dynią, jajkiem i przyprawami.

Ciasto rozwałkować, wycinać kwadraty, nakładać łyżeczką farsz, lepić i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierożki posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać sproszkowaną papryką.




Piec w 180 st. do zrumienienia. Podawać z kwaśną śmietaną...

Polecam bo pyszne...


Sabik

1 komentarz:

  1. Właśnie dostałam dynie i zastanawiałam się nad jakimś ciekawym przepisem chyba skorzystam.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło i dziękuję za obecność:-)