Pamiętam jak niegdyś serki tzw. "fromage" można było nabyć tylko w nielicznych sklepach...- dobrze, że nie były na kartki;-) Teraz półki w sklepach uginają się od twarożków i serków we wszelkich wersjach kolorystycznych, w zależności od dodatków..
Spójrzmy jednak czasem na etykietę i poczytajmy o tych dodatkowych składnikach oprócz twarogu, śmietany czy masła...
Tak jak niegdyś tak i teraz staram się przygotowywać serki tzw."fromage" we własnym zakresie. Cenię je sobie głównie z uwagi na znane mi składniki i fakt, że spożywać je mają moje dzieci.
Dodatki do fromagu zależą od naszych kubków smakowych i upodobań.
Ja proponuję wiosenne wersje:
- z moją ulubioną rzeżuchą
- z ogórkiem zielonym
Wersja z papryką czerwoną jest całoroczna i niezastąpiona.
Składniki:
200 g twarogu (preferuję półtłusty)
100 g masła miękkiego
sól i pieprz do smaku
zielony ogórek lub rzeżucha (ilość zależnie od zasobów i smaku ;-)
Składniki miksujemy na jednolitą gładką masę. Ja lubię dobrze zmiksowaną konsystencję.
Zastosowanie: smarowidełko do kanapek lub wypełnienie jajeczne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło i dziękuję za obecność:-)