Pyszny, pyszny... nie równa się z żadnym innym. Super do chlebka- polecam!
Składniki:
surowy gęsi tłuszczyk
1 cebulka
1/2 jabłka winnego
majeranek
sól, pieprz
Oddzielamy surowy tłuszcz głównie z okolicy gęsiego kuperka, kroimy w kosteczkę.
Stapiamy tłuszcz na wolnym ogniu aż do wytworzenia skwarków. Przecedzamy do drugiego garnka, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, chwilkę smażymy do zrumienienia. Zdejmujemy z ognia. Po lekkim ostudzeniu dodajemy łyżeczkę majeranku, sól i pieprz do smaku oraz starte na grubych oczkach jabłko.
Przelewamy do kamionkowego naczynia lub do takiego jakim dysponujemy :-)
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą nockę.
Na drugi dzień delektujemy się kromeczką razowego chlebka z gęsim przysmakiem.
Oczywiście poranna kawka musi poczekać...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło i dziękuję za obecność:-)