25 marca 2011

Smalec gęsi

Pyszny, pyszny... nie równa się z żadnym innym. Super do chlebka- polecam!

Składniki:

surowy gęsi tłuszczyk
1 cebulka
1/2 jabłka winnego
majeranek
sól, pieprz

Oddzielamy surowy tłuszcz głównie z okolicy gęsiego kuperka, kroimy w kosteczkę.
Stapiamy tłuszcz na wolnym ogniu aż do wytworzenia skwarków. Przecedzamy do drugiego garnka, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, chwilkę smażymy do zrumienienia. Zdejmujemy z ognia. Po lekkim ostudzeniu dodajemy łyżeczkę majeranku, sól i pieprz do smaku oraz starte na grubych oczkach jabłko.
Przelewamy do kamionkowego naczynia lub do takiego jakim dysponujemy :-)

Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą nockę.

Na drugi dzień delektujemy się kromeczką razowego chlebka z gęsim przysmakiem.



Oczywiście poranna kawka musi poczekać...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło i dziękuję za obecność:-)