24 marca 2011

Racuszki z jabłkami

Wraz z ptactwem dotarły także eko-jaja. Postanowiłam dzieciakom sprawić racuszki drożdżowe.
Nie spodziewałam się takiego apetytu- racuchy znikły w ekspresowym tempie.
Przepis na racuchy zawsze odgrzebuję w głowie i ZAWSZE robię je na "oko" oraz czynię modyfikacje :-)

Tym razem udały się pyyysznie!

Składniki na szybkie racuchy:

2 wiejskie jaja
3 łyżki cukru
3/4 szkl. mąki
ok.1/2 szkl.mleka
ok.1/2 szkl. śmietany 18%
1 łyżeczka drożdży instant

Ubijam żółtka z cukrem na kogel-mogel (taki z wiejskich jaj jest obłędny), dodaję mleko i śmietanę, miksuję, dodaję mąkę i drożdże-miksuję na jednolitą masę (konsystencję reguluję dodatkiem mąki). Ubijam pianę z białek i delikatnie mieszam z ciastem.

Dodatki wg uznania. Ja robię często z bananem w plasterkach, lecz dziś były z jabłkiem i skórką pomarańczową.

Smażymy... wychodzą z patelni i znikają w momencie!

2 komentarze:

  1. :)
    Też zawsze robię racuchy na oko:)
    Zawsze wychodzą.
    Ale spróbuję też z Twojego przepisu, ze śmietaną:)
    Wiejskich jaj u nas pod dostatkiem, kur też:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh, ja dawno nie robiłam racuszków , może jutro zrobię chłopakom (też mam wiejskie jajka )
    spróbuje według Twojego przepisu,

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło i dziękuję za obecność:-)