20 maja 2011

Ciasto z rabarbarem i jabłkami



Uwielbiam rabarbar z uwagi na kilka rzeczy:

1. sezonowy smak jedyny w swoim rodzaju...
2. smak dzieciństwa- rabarbar na surowo posypany cukrem i kwaśna minka:-)
3. pyszny kompocik gaszący pragnienie w upalny dzionek
4. no i ... ilość "r" w słowie :-))) mogę się podroczyć i prosić o wymawianie tego słowa przez moją Połowę :-))

Ciasto oczywiście upiekłam- wyszło pyszne- z przepisu Uli.
Ja dodałam jabłek z uwagi na moje dzieciaki.

Rabarbaro-jabłkowe ciacho biszkoptowe

Przepis cyt. za Ulą z Anielskiego Zakątka


4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 kostka masła /200 g/
2 szklanki mąki
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne sezonowe owoce


Masło należy rozpuścić na małym ogniu i ostudzić, jaja z cukrami utrzeć na "białą" masę, czyli dość długo ucierać, potem podczas ucierania dolewać powoli wystudzone masło, następnie łyżką wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, potem chwilę jeszcze zostawić mikser włączony, żeby się połączyło, ale nie za długo.
Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub maką krupczatką [ja wyłożyłam blaszkę papierem do pieczenia], wlewamy ciasto i bardzo obficie posypujemy rabarbarem lub innymi owocami [u mnie wersja z rabarbarem i jabłkami obsypanymi cukrem, można trzcinowym]
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 180-200 stopni, czas pieczenia zależy od piekarnika, należy sprawdzać patyczkiem [piekłam na termoobiegu w 170 stopniach].


Z kompocikiem smakowało suuuper :-)



Polecam i pozdrawiam!!

5 komentarzy:

  1. O jakos poprzedni post ominelam-a komplecik super!.A ciasto coz mnie lakomczuchowi,znowu slinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam- chyba zaraz do kuchni popędzę- właśnie dostałam od teściowej pęczek rabarbaru i zastanawiałam sie co z niego wyczarować;)
    Dzięki Sabik!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. To koniecznie wypróbuj ciacho-jest super łatwe i pyszne:-) No i oczywiście kompocik:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten kwaskowaty posmak rabarbaru :) Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rabarbar jest jedyny :-) Pozdrówka Justynko!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło i dziękuję za obecność:-)